Wat is kleurweergave?

Kleurweergave is de mate van weergave om met niet natuurlijk licht (een lamp) de kleuren van verlichte objecten weer te geven in vergelijking tot de kleurweergave van werkelijk daglicht.

Natuurlijk daglicht wordt weergegeven met 100.

Hoe hoger de waarde van het gemeten licht van een daglichtlamp hoe dichter de kleurweergave komt bij natuurlijk daglicht en hoe beter/ natuurlijker kleuren worden weergegeven. Op die manier kan men net dat verschil zien tussen een donkerblauwe of zwarte stof. In het geval van een tandarts is het veel gemakkelijker te bepalen met een (vita) kleurenring welke kleur een bepaald element heeft. Ook zijn ontstekingen van de huid of tandvlees beter waarneembaar.

Deze waarde wordt aangeduid in CRI of RA en geeft een gemiddelde waarde weer van alle 14 kleuren waar licht uit bestaat. Voor goede kleurbepaling is een daglichtlamp met een CRI of RA waarde boven de 90 noodzakelijk.

Standaard daglichtlampen hebben vaak een CRI/ RA waarde van 80. Volspectrumdaglichtlampen zijn lampen waarbij de CRI/ RA waarde boven de 90 is. Hierin worden dus letterlijk alle kleuren van de regenboog duidelijk weergegeven.

 

Dentled Kleurweergave

Dentled Kleurweergave Ra 95

De CRI/ RA kleurweergave-index meet alle 14 kleuren. Een RA waarde wordt altijd over deze 14 verschillende kleuren gemeten (dat is verplicht). Rood is het moeilijkst te maken. Zeker bij led verlichting. Bij Dentled is deze waarde (R9) zeer hoog waardoor het totale gemiddelde van CRI/ RA 95 behaald wordt.