Energiezuinig verlichten: kies LED

Gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen is een slimme zet, zelfs als de lampen nog goed werken. Een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp. Er bestaan ledlampen in vrijwel alle soorten, maten en tinten. Hoewel de aanschafprijs hoger ligt, betaal je op de lange termijn veel minder voor led door het lage verbruik en de lange levensduur.

Je kunt flink energie besparen door je tandartspraktijk efficiënt te verlichten. Bijna alle (99%) impact van verlichting op het milieu komt door de elektriciteit die nodig is om lampen te laten branden. Daarom is het niet zonde om werkende onzuinige lampen te vervangen door led. De energie die het kost om een ledlamp te produceren win je binnen 300 branduren terug.

Besparing LED t.o.v. TL

Het overstappen van TL verlichting naar LED levert u diverse directe en indirecte besparingen op. Alle besparingen leiden uiteindelijk tot financiële voordelen en een lagere belasting van natuur en milieu.

energiezuinig-verlichten-kies-led

Energieverbruik/-rekening

LED is een andere, veel efficiëntere, lichttechniek dan TL (lees: fluorescentieverlichting). Met eenzelfde vermogen (Watt) levert een LED lamp meer licht dan een TL buis. Dit wordt aangeduid met de lumen/Watt verhouding. Een TL buis heeft gemiddeld een verhouding van 90:1 (90 lumen per Watt) en de verhouding van de samsung LED’s die wij toepassen LED staat nu op 115:1. De directe energie- en kosten besparing LED t.o.v. TL kan oplopen tot 80% wanneer uw verlichting wordt uitgebreid met lichtmanagement. Op onze U- vormen en lichtlijnen kunt u optioneel een sensor aanschaffen welke bij niet aanwezig zijn in de behandelkamer het licht op een lagere stand zet. Indien iemand de behandelkamer betreedt wordt de werklicht stand (hoge stand) geactiveerd. Zo blijft de kamer verlicht op het moment dat er geen behandeling plaatsvindt terwijl de reduceren energiekosten gereduceerd worden. Dergelijke sensoren komen in aanmerking voor extra subsidie EIA.

Onderhoudskosten

Een andere indirecte besparing van LED t.o.v. TL is te danken aan de lange levensduur van LED. Het topsegment LED producten heeft een levensduur van meer dan 70.000 uur. De beste TL verlichting heeft een levensduur van maximaal 17.000 uur. Tegen de tijd dat LED aan vervanging toe is heeft u een TL dus al 4 keer moeten vervangen. Heeft u conventionele TL verlichting (met starters)? Dan gaat LT LED PRO tot 10 keer zo lang mee als uw TL buis.

Besparing op aanschafkosten

Mits u in de juiste LED verlichting investeert (d.w.z. geen LED retrofit) kunt u in aanmerking komen voor subsidieregelingen als KIA en EIA. Dit kan oplopen tot een netto voordeel van 21% op de totale investering. Leer meer over subsidies op verlichting.

Grondstofverbruik

De grootste besparingen op grondstoffen zijn te danken aan de langere levensduur. Doordat LED producten langer meegaan, hoeft er minder geproduceerd en getransporteerd te worden, waardoor minder grondstoffen nodig zijn. Daarnaast is LED verlichting voor 99% recyclebaar en bevat geen schadelijke stoffen zoals kwikdamp, argon en krypton.

Hogere productiviteit en lager verzuim  

Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kwalitatieve LED verlichting een positief effect heeft op de productiviteit en welzijn van werknemers. In het geval van Dentled wordt het bio ritme positief beïnvloed dankzij het volledige spectrum. Enerzijds wordt dit veroorzaakt door een blauwe piek in het kleurenspectrum van LED. Anderzijds kent kwalitatieve Dentled LED geen flicker (trillingen). Let op: er zijn maar weinig ledpanelen welke zonder flikkering worden aangestuurd. Test dit met uw telefoon!

De besparingen van LED t.o.v. TL zullen geleidelijk steeds groter worden omdat de LED techniek zich doorontwikkeld waar TL stil blijft staan. TL wordt nog geproduceerd maar verder vinden geen innovaties meer plaats.

Bereken gratis en vrijblijvend uw besparing

U kunt zelf uw mogelijke besparingen laten uitrekenen door de rekentool op onze website. Vul de aantallen van uw huidige TL verlichting in en zie direct wat voor u de meest voordelige oplossing is met de bijbehorende investering, besparing en terugverdientijd.