De voordelen van DentLed volspectrumdaglichtlampen:

het feit dat zij voldoen aan de verlichtingsnorm NEN – EN 12464-1 voorgeschreven geldend voor “Precisiewerk met fijne details”

· optimale kleurbepaling

· duidelijke weergave verschil weefsel en bloed dankzij aanwezigheid roodwaarde

· dat zij geen negatieve invloed op uithardingtijd composiet/ lijm hebben dankzij het ontbreken van een blauwe piek

· de toepassing van trillingvrije drivers, uw ogen hoeven daardoor de hinderlijke 50 hertz (knipperingen) niet te absorberen

· eigenschappen die minder vermoeidheid veroorzaken aan uw ogen

· geen onbehagelijke verblinding dankzij UGR >19

· dankzij het volledige spectrum is het licht zacht en aangenaam

· geen verblinding ondanks hoge lichtintensiteit

· kleurtemperaturen: 5000 K daglicht

· hoge RA waarde van 98

Waarom zou een tandarts kiezen voor DentLED volspectrumdaglichtlampen en niet voor een normaal LED paneel?

Algemene verlichting en kleurgebruik:

Doelstelling van de algemene verlichting is de gehele ruimte van de praktijkkamer bruikbaar te maken als werkruimte. Daarbij horen lichte wand- en plafondkleuren. Wit, gebroken wit of lichte kleuren zijn nodig om de juiste luminantieverhoudingen te verkrijgen en de gewenste kleurweergave in stand te houden. De algemene verlichting moet zodanig worden uitgevoerd dat de ruimte zonder daglicht gelijkmatig verlicht wordt. Tussen de verlichtingssterktes van het werkveld, de werkomgeving rond de mond en de achtergrond in de praktijkkamer wordt uitgegaan van een verhouding van 10 : 1 : 0,5. De luminantieverhouding van een factor 10 tussen object en zijn directe visuele omgeving moet bij voorkeur niet overschreden worden. De luminantie van de omgeving van de mond moet aansluiten op de luminantie in de mondopening. Op grond van bovenstaande luminantieverhoudingen wordt uitgegaan van een omgevingsverlichting van circa 2.000 lux. Zo ontstaat niet alleen een evenwichtige verhouding met de verlichting van de tandartslamp van 20.000 lux maar is ook een goede uitgangssituatie verkregen voor de kleurenbeoordeling bij restauraties e.d. en het verrichten van werkzaamheden buiten de mond. De verlichtingssterkte van de achtergrondverlichting dient circa 800 tot 1.000 lux te bedragen. Zoals eerder beschreven is de verhouding tussen de verlichtingssterkte van het werkveld in de mond, werkomgeving en achtergrond 10 : 1 : 0,5 uitgaande van een tandartsenlamp met een gemiddelde instelling van 20.000 lux. Voor een goede kleurvergelijking moet bij voorkeur worden uitgegaan van lampen met een kleurtemperatuur van 5000-5500 K en een kleurindex waarde ≥90. Deze verlichting komt het meest overeen met het daglicht.

Kleurtemperatuur

Kleurtemperatuur is een maat voor de kleur van de lichtbron. Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in eenheden Kelvin (K). De kleurtemperatuur van daglicht zoals die op het noordelijk halfrond voorkomt is 5500 K.

Hoe kies ik de juiste kleurtemperatuur (kelvin) ?

De kleurtemperatuur geeft aan welke kleur licht een lichtbron uitstraalt. Dit wordt gemeten in Kelvin (K). Hoewel er speciale verlichtingskleuren zijn (blauw, geel, rood, etc.), zijn de meeste lampen qua lichtkleur wit. Dit kan echter variëren van zeer warm wit licht tot zelfs daglicht. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer (roder) de kleur van het licht. Anderzijds geldt; hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler (blauwer) de lichtkleur. Een LED lamp die voor sfeer moet zorgen geeft bijvoorbeeld een veel warmer licht dan LED verlichting in een behandel of operatiekamer.

Koel wit licht (4000 Kelvin)

Koel wit licht is qua lichtkleur wat frisser en neutraler, zonder dat daarbij sprake is van (te) kil licht. LED verlichting van 4000 Kelvin zorgt ervoor dat mensen alert en gefocust blijven. Dat verraadt meteen dat deze kleurtemperatuur vooral wordt toegepast in klaslokalen en in kantoorruimtes. 4000K LED panelen op scholen en kantoren vereisen volgens Europese normeringen een UGR Verder kom je LED lampen met koel wit licht vooral tegen in magazijnen, productiehallen, showrooms en keukens. Als accentverlichting is LED verlichting in 4000 Kelvin geschikt in museums of de retail. Zo kun je producten en/of schilderijen extra laten opvallen.

Zie hieronder de specificaties van verschillende tandarts/ lamp fabrikanten die dan ook 5000 Kelvin met een hoge Kleurweergave geven. Ondanks de uitharding van composiet bij hoge luxwaarde kiest men toch voor deze kelvin waarde vanwege de betere waarneming. Er zit op elke tandartslamp een composiet stand die of een andere kleurtemperatuur geeft of een hele lage luxwaarde van 5000 Kelvin.

Daglicht (4800-6500 Kelvin)

LED verlichting in daglicht (4800-6500 Kelvin) leent zich vooral voor specifieke situaties en sectoren. Daarbij is met name de aanwezigheid van genoeg (natuurlijk) daglicht in de betreffende ruimte cruciaal. Dit licht is immers nodig om de werkzaamheden zo goed en secuur mogelijk te kunnen uitvoeren. Voorbeelden zijn operatiekamers, behandelkamers, laboratoria, drukkerijen of werkplaatsen. Tegenwoordig is de keuze aan LED verlichting van 5000-6500K ruim en divers. Zo zijn er verschillende led tl buizen, led panelen en LED lichtlijnen verkrijgbaar in de kleurtemperatuur daglicht. Als het gaat om accentverlichting kun je denken aan wat compactere LED lampen. Deze zijn bedoeld voor armaturen die je makkelijk kunt verstellen. Denk daarbij aan een lamp boven een behandelstoel in een tandartspraktijk.

Volspectrumdaglichtlampen (4800-6500 Kelvin)

Kleurweergave is het vermogen van het kunstlicht om de kleuren van verlichte objecten nauwkeurig weer te geven in vergelijking tot de kleurweergave van het daglicht. Hierbij wordt daglicht op 100 gezet. Hoe dichter de lichtwaarde van de lichtbron in de buurt van 100 ligt, hoe dichter de weergave bij natuurlijk daglicht in de buurt komt zodat objecten er natuurlijk uitzien.

Volspectrum daglicht betekent letterlijk: “Het volledige spectrum van het zonlicht dat de aarde bereikt”. Kleur meten gebeurt met een vast kleurschema van maximaal 15 kleuren volgens vastgelegde normen. De term CRI of RA gebruikt men als er gemeten wordt over de eerste 8 kleuren. De termen CQS of RE gebruikt men als alle 15 kleuren gemeten worden en dit geeft de beste kleurwaarde. Als alleen de eerste 8 kleuren gemeten worden, wordt rood (R9) niet meegenomen. Rood is een belangrijke kleur voor het beoordelen van kleur. Denk aan huidtinten, het verschil tussen bloed en weefsel is zonder de (R9) moeilijk waar te nemen. Rood is dus essentieel voor de natuurlijke weergave van kleuren. Maar rood is een moeilijke kleur en haalt het gemiddelde van kleurweergave testen naar beneden. Als de kleurkwaliteit van een lamp uitmuntend is, zoals bij DentLED, is het verschil tussen CRI/RA en CQS/RE waarde nihil. Als de CRI/RA én CQS/RE waarde groter dan 95 zijn én dicht bij elkaar liggen, krijg je de echte daglicht kleur.  DentLED volspectrum daglichtlampen hebben een kleurtemperatuur van 5000 Kelvin, dit is de kleur van daglicht in ons deel van Europa.  Het indexcijfer voor de kleurweergave van DentLED is 97.9/ 98, waarbij natuurlijk daglicht op 100 wordt gesteld.

Bij normale daglichtlampen is een piek aanwezig in het blauw (zie afbeelding standaard 5000k LED map), bij een luxwaarde van 2000 heeft deze blauwe piek direct invloed op de uithardingstijd van composiet. Bij volspectrumdaglicht is deze piek niet aanwezig en is er geen negatieve invloed op uithardingstijd composiet

Operatielampen

Het spectrum van DentLED volspectrumdaglichtlampen is vergelijk met het spectrum van de nieuwste operatielampen van diverse merken. Hierdoor hoeven de ogen van de behandelaar zich niet aan te passen aan het omgevingslicht rond de stoel en scheelt dat energie. https://www.a-dec.com/dental-lights

https://www.dentsplysirona.com/en-hr/discover/discover-by-category/treatment-centers/dental-operating-lights.html

Meer weten? of vragen? Bel of mail ons.